Monday, November 4, 2013

~HARI JUBAHKU~

Bismillah walhamdulillah...
Tanggal 19 Oktober 2013,
tercatatlah sejarah diri ini menjadi salah seorang graduan Universiti Malaysia Terengganu..
Selama 3 tahun menuntut ilmu di sana segala jerit perih seorang pelajar terbalas, dan dibalas dengan segulung ijazah.
Walaupun hanya majlis penghargaan untuk pelajar yang berjaya menamatkan ijazah, namun besar nilainya bagi diri ini dan pelajar-pelajar lain.
Namun hakikat sebenar yang diri ini harapkan ialah keberkatan ilmu tersebut dan ketinggian ilmu di sisi Tuhanku di akhirat kelak...
~SUBHANALLAH~


Dalam Sultan Mizan, UMT (sementara tunggu VVIP masuk)


Bersama Ummi tercinta dan kak Ju


Ummi & Abg Mi


Adik-adik usrah yang sentiasa di ingatan


Kawan-kawan SMS (Matematik Kewangan)


Sahabat-sahabat ketika susah senang
Sahabat-sahabatku


Kawan dari darjah 1

***

Di sebalik hari bahagia ini sudah pasti ada ujiannya. Namun disebalik ujian ini, pasti "ADA HIKMAHNYA".
ceritanya bermula...

Aku dan kawan pergi ke hari konvokesyen dari rumah sewa. Manakala keluarga masing-masing pergi dari "homestay" masing-masing. Seperti yang ditetapkan, pelajar yang akan mengambil skroll pada hari tersebut harus datang 1 jam lebih awal, manakala keluarga setengah jam lebih awal. Setibanya di sekitar dewan, semua pelajar harus beratur mengikut program masing-masing. Masing-masing ceria dan tidak sabar masuk dewan. Berlainan aku dan kawan. Cemas dan berdebar kerana keluarga masing-asing belum sampai. Macam mana mereka nak masuk dewan, sedangkan kad jemputan ibu bapa masing-masing ada pada kami, sedangkan tempat duduk di dewan nanti terpisah jauh antara ibu bapa dan pelajar-pelajar yang akan menerima skroll. 

Hanya tinggal beberapa minit sebelum masuk dewan, tetapi keluarga kami masih belum tiba. Kawanku dah mula panik dan air matanya mula mengalir. Sedangkan aku ketika itu turut merasai kekecewaan dan kesedihannya kerana keluarga masing-masing belum tiba. Bezanya, ku kuatkan hati supaya tidak turut sama mengalirkan air mata sebab fikirku ketika itu, fungsi seorang sahabat menenangkan sahabatnya. 

Tiba masa semua pelajar masuk ke dewan...
Sambil berjalan menuju masuk ke dewan, semakin kuat debaranku seiring kuatnya esakan kawanku. Sehingga di pertengahan jalan, di sapa oleh "pak guard" hairan melihat kawanku yang berderai air matanya, sedangkan jika difikirkan tiada apa yang menyedihkan untuk melangkah ke dewan besar untuk menerima segulung ijazah. Langkah kami perlahan menyapa "pak guard". "kalau pak cik nampak ayah saya cari kad jemputan ni, tolong tunjukkan kad ni ye, saya tinggalkan di belakang pasu di hadapan pintu ni"; pesan kawanku dalam esakan. Sedangkan aku dalam dilema samada mahu mengikut cara kawanku atau biarkan sahaja hari bersejarahku berlalu tanpa ditonton oleh ummiku.Dilema.

Ku teruskan langkahku dan membuat pilihan untuk tidak meninggalkan apa-apa pesanan kerana barisan telah terganggu kerana kes kawanku sekejap tadi. Sekali sekala rasa kesal kerana tidak meninggalkan pesanan seperti kawanku. Namu hanya satu ketika itu yang bermain di fikiranku untuk menguatkan hatiku...

"Biarlah tiada siapa di sisiku untuk melihatku naik di pentas ini, janji Allah sentiasa ada di sisiku. Cukuplah Allah! Pasti ada hikmahnya. Ya! Allah dah ada rancangan terbaik untukku! Sabar, Fatehah! Yakin!"

Alhamdulillah, lega terasa. tiba-tiba dari jauh kulihat 2 orang insan yang dikenali masuk dari pintu kanan dewan. rupanya ummiku dan kak Ju. Subhanallah, walhamdulillah, syukur kupanjatkan buat Tuhanku. 

Usai majlis, seperti biasa, sesi bergambar di luar dewan, bersama-sama ummi, kak Ju dan Abang Mi. Rupa-rupanya, baru ku tahu yang masuk ke dewan ialah 3 orang tanpa kad. Ummi, Kak Ju dan Abang Mi. Terserlah di situ bahawa inilah hikmahnya dan perancangan Allah lah yang terhebat walau sehebat mana pun perancangan manusia. Hanya Allah la sebaik-baik tempat mengharap... Allahuakbar...

***


Dan Ia (Allah) tetap bersama-sama kamu  di mana sahaja kamu berada
( Ayat 4 : Surah al-Hadiid)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...